6_7187velika

Polažište intervencije u Samoboru bio projekt Rijeka_River.

Potaknuta idejom bijega od rutine svakodnevnice, u svom obiteljskom okruženju pronalazim odmak, zonu odmora oslobođenu normi i nametnutih okvira blaziranog društva. Neuralgična točka te zone je svijet trogodišnjeg djeteta, mog nećaka Lovre, no kako živimo u različitim gradovima, htjela sam iskustvo druženja s njim obnavljati i dok ga nema.

Tako je počeo proces eksperimentiranja u kojem je jedno od glavnih pravila bilo da nema greške, te da je svaka ideja vrijedna. Kako je on meni svojim načinom gledanja mijenjao ulice kojima sam prošla bezbroj puta, tako sam htjela mijenjati objekte koje fotografiram mijenjajući faktore koji ih okružuju. Gradila sam mobile koji se u interakciji sa svjetlom konstruiraju i dekonstruiraju; mijenjanjem kuta i boje svjetla, smjera i brzine pokreta, gube svoj originalni izgled i stvaraju novu, privremenu, nepredvidljivu sliku.

Za vrijeme procesa fotografiranja, pokušala sam se postaviti u onu percepciju kakvu mi otvara jedno neobično dijete i gledala kako kontrolirano izmještavanje u neko drugo stanje svijesti utječe ne nastale fotografije.

 

S obzirom da sam projekt Rijeka_River već predstavila javnosti, pojavila se ideja o proširivanju te ideje na jednom novom nivou, a to je da dio publike, mještana Samobora, također prođe kroz proces upuštanja u nepoznato, te da se ja kao autor kroz rad s njima, kao i rekreiranjem svog rada prema materijalu kojeg će oni iznijeti, ponovno upustim u nepredvidivu, eksperimentalnu situaciju.

Glavna ideja ovog community art– a bila je izmicanje rutinizirane perspektive kojoj je glavno oruđe osjetilo vida i verbalna komunikacija, te otvaranje prostora za neko drukčije “gledanje”. Percepcija prostora, ljudi, zraka, zidova… putem dodira, pokreta, s naglašenim olfaktivnim i zvučnim podražajima, bila je uvod u likovnu interpretaciju svijetlećih lightobox-ova rada Rijeka-River. Svi sudionici su bili zamoljeni da ideje, sjećanja, asocijacije, stanja…koja im se dogode tijekom istraživanja, prate bez da ih verbaliziraju, te da ih tek na kraju anonimno ispišu na papir. Artefakti ovakvog novog zajedničkog iskustva su crteži, tekstovi i ponovno fotografija.

Petra Mrša

 

U proširenom medijskom polju fotografije, mlada umjetnica i fotografkinja Petra Mrša našla je pukotinu kroz koju se nazire inter-aktivno područje šireg društvenog angažmana.

Fotografije iz serije Rijeka_River poslužile su joj kao predložak na osnovi kojeg su učesnici radionice u Foto galeriji Lang razvijali vlastite vizualne i verbalne interpretacije.

Radne seanse četiri grupa učesnika raznog dobnog uzrasta i u trajanju od 45 minuta pokazale su da kreativnost nije privilegij odabranih, već da u svakom pojedinom biću postoji iskra pritajenih vizija, ideja i misli. Fotografija je u ovom slučaju samo izgovor, pre-tekst za stvarni stvaralački dijalog.

Fotografija se nezaustavno širi; ona dakako može biti dokument, ali jednako tako i poticaj za apstraktno razmišljanje i elaboriranje najrazličitijih ideja. Bez obzira radi li se o stvarnom prikazu ili o potpuno slobodno uočenim fragmentima, realnost predloška je izazov za njegovo individualno prihvaćanje na potpuno otvoren način. To je bila ideja fotografkinje Petre Mrša, a to – da se ispitaju granice polja fotografije 21. stoljeća – je i ideja kakvu u Foto galeriji Lang i dalje želimo njegovati.

Želimir Koščević

 

Petra Mrša je rođena 1985. u Rijeci. Diplomirala je fotografiju (Akademija dramske umjetnosti), sociologiju (Filozofski fakultet) i psihologiju (Hrvatski studiji). Imala je 11 samostalnih izložbi (Savignano Immagini festival, Galerija VN , Galerija Waldinger, Galerija Kortil, Galerija Kranjčar, Foto galerija KIC…) i tridesetak skupnih (Hoxton Gallery, London, Centro Italiano della Fotografia d’Autore di Bibbiena, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb; Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka; Gliptoteka HAZU, POGON Jedinstvo, MMC Pula, Muzej za umjetnost i obrt , Muzej grada Zagreba, Mali salon, Rijeka, Galerija Forum). Dobitnica je i nominirana za više nacionalnih i inozemnih priznanja (Rovinj Photodays, Savignano Immagini Festival, Parallelo Zero, ESSL Art award, 4th World Biennial Exhibition of Student Photography, New Neu). Provela je tromjesečnu stručnu praksu u Hoxton gallery u Londonu. Sudjelovala je u raznim skupnim multimedijalnim projektima i rezidencijama (IS_land2, Punta arta, Pristajanja, Spajalica, Vizura aperta, Photoboook event, Interface 2014). Trenutno je asistentica na Fotografiji na fakultetu Primijenjenih umjetnosti u Rijeci.