cover

U OBRANU TRADICIONALNIH  VRIJEDNOSTI
„FOTOGRAFIJE ALANA LENSKOG“

Ima nečeg iskonski lijepog u dobro kadriranim i majstorski snimljenim crno-bijelim fotografijama. Posljednja tri desetljeća Alan Lenski slijedi svoju posvećenost  idealiziranim ženskim aktovima. Mnoge njegove fotografije prikazuju likove mladih žena u romantičnom pejsažu, dok ih na nekima bilježi u intimnom trenutku iz života u njihovom osobnom okruženju. Njegovi subjekti prikazani su često u trenucima spokoja i pružaju promatraču nesmetan pogled na njihovu senzualnu ljepotu. Mnogi su otkriveni u blistavom svjetlu, naglašavajući plemenite vrijednosti crno-bijelog otiska. Lenski nam prenosi  tradiciju majstora fotografskog akta iz ranog dvadesetog stoljeća poput E.Westona, Manuel Alvarez Brava i Wynn Bullocka. 

R. C. Albertine
Baton Rouge, 2012

Alan Lenski (Boston, Massachusetts), odrastao je  i školovao se u SAD i Francuskoj. Između 1982. i 1984. studirao je fotografiju kod Richarda Albertinija, inače učenika poznatog fotografa Minor Whitea. Dobitnik je nagrade National Ment Award in Photography te dvije nagrade Eastman Kodak. Kasnije studira video&film kod Roberta Franka. Diplomirao 1988. je na Sveučilištu države Texas u Austinu. Od 1988. dol 1991. živi i radi u New Yorku. Godine 1991. odlazi u Paris gdje upoznaje  Oliviera Binsta i iz njihova druženja rađa se ideja o knjizi „U potrazi za Evropom“. Tada kreće na veliko putovanje Evropom, tokom kojeg je fotografirao žene u svim dijelovima kontinenta. Sada organizira seriju izložbi s tih putovanja, a također se bavi fotografijom velikog formata.
Robert Frank je njegove fotografije uvrstio u  svoju knjigu „Thank you“ (izdanje Scalo Verlag 1998).
Fotografije je izlagao na skupnim izložbama Atlatni, New Yorku, Washingtonu, Woodstocku, Philadelphiji, Parizu, Hamburgu, Stuttgartu, Zagrebu, a samostalno u dva navrata u New Yorku. Njegove fotografije nalaze se u kolekciji francuske Nacionalne biblioteke u Parizu.