37

Samo fotografirati ili se ozbiljno posvetiti kreiranju fotografije? Kada se radi o Aleksandru Kujučevu (1965.) o autoru koji odlično vlada postprodukcijom i manipulacijom digitalne slike uvijek je u pitanju realizacija unaprijed smišljenog koncepta. Mogućnosti koje pruža digitalna manipulacija ne stimulira samo maštu ovog fotografa. One oslobađaju rezonantnost tj, više mogućih nivoa čitanja unaprijed poznatih predstava. Svako tko želi upoznati se s Kujučevim iz hibridne kompozicije mnogobrojnih primijenjenih elemenata pročitati će jedinstvenost.

Aleksandar Kujučev je diplomirao fotografiju i grafički dizajn na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu 1990, pa je njegov rad sasvim logično obilježio nadolazeću deceniju. Imao je sedam samostalnih i učestvovao je na preko sedamdeset grupnih izložbi. Realizirao je projekte u Francuskoj i Sjedinjenim Američkim Državama, surađivao je s mnogim pop i rock zvijezdama, urbanim i afirmiranim modnim dizajnerima, utjecajnim advetajzing agencijama i doprinio promociji važnih brendova. Ali, bilo da se radi o portretima, fashionu ili artu, bez obzira na okruženje u kojem djeluje, specifičan duh povezuje sve njegove radove. Zajednički fokus, u pojedinačnim fotografijama, ali u cjelokupnom radu, jest upravo njegov autentični rukopis.

Bez obzira na to da li su u pitanju popularni heroji na umjetničkim fotografijama ili portreti suvremenih urbanih idola, bilbordi ili izložba u galeriji, on uvijek kombinira elemente tako što im dodaje ili umanjuje energiju. To postiže kombinacijom elemenata, poigravanjem s dimenzijama, ali i naglašavanjem ili oduzimanjem boje. Mogućnosti njegove manipulacije su bezgranične, ali ih on uspješno artikulira. Uvijek je zainteresiran za ljude, njihova lica i tijela. Ipak, umjesto da ih samo vizualno reproducira, on na fotografijama stvara kompozicije, koje ukazuju na njihovu suštinu. Ljudske oblike traži i u plastičnim figuricama. Na njima intervenira tako da ih uvećava do gigantskih proporcija i plasira ih kao zastrašujuća bića.

Prije nego da bude samo svjedok jednog vremena, Kujučev je uspio stvoriti vlastiti izraz i prepoznatljiv govor, i tako markirati jednu epohu. Tokom godina mnoge poznate ličnosti po pravilu iz umjetničkog miljea bile su izložene njegovom pogledu. S povjerenjem u prepoznatljiv umjetnički izraz one su mu pogled i uzvratile, kao da su se istovremeno oslobodile i pronašle utočište u tom fiktivnom svetu. Zauzvrat, on je uspio izvuči ih iz unaprijed zadanog konteksta i uvesti ih u neku drugu realnost. Fotografirajući ih, otkrio je intimu i plasirao je u okruženje koje dočarava njihova unutrašnja bića.

Maja Čirić

(odlomak iz većeg teksta)

 

Aleksandar Kujučev (Beograd, 1965.) srpski modni fotograf. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu kao grafički dizajner i fotograf. Samostalno je izlagao širom Jugoslavije, te u SAD, Francuskoj i Japanu, a intervju i fotografije su mu objavljene u prestižnom francuskom magazinu „Photo“.

Kao modni fotograf poznat je po neobičnim umjetničkim suradnjama sa srpskim avangardnim modnim kreatorima.