IMG_5570

Izložba je organizirana u sklopu 6. Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida.

This exhibition has been organized as part of the 6th international photography festival Organ Vida.

Serija fotografija nastajala je kroz nekoliko godina i predstavlja opservaciju života u toplicama. Kompleks toplica sagrađen je na ostacima rimskih termi u Daruvaru 1980. godine. Od tada do danas društveno ekonomske okolnosti su se značajno izmijenile, pa se čini da se trenutno ne uklapaju u viziju razvoja Hrvatske kao luksuzne turističke destinacije. Prekrivene patinom vremena, pomalo strše kao relikt nekog prošlog sustava.

Sagrađen u parku – šumi u blizini centra grada, kompleks ujedno ima turističko rekreativnu i medicinsko terapijsku funkciju. Kretanje kroz prostor ostavlja dojam organske povezanosti prirode i arhitekture, ljudi i prostora. Topla voda djeluje blagotvorno i opuštajuće na tijela, a uranjanje u vodu nosi značenje pročišćenja i meditacije. Čini se da si svatko uzima dovoljno prostora i vremena za sebe u izvođenju vodenih rituala. No osim što je mjesto za individualnu kontemplaciju, ovaj prostor je ujedno i prostor društvene interakcije, solidarnosti i zajedništva. Usredotočenost na opuštanje i njegu tijela reflektira sustav socijalne njege i brige, za koji se čini da se polako i sigurno raspada u korist ideje individualizma i osobnog razvitka.

Kroz nekoliko godina fotografiranja u toplicama snimljeno je stotinjak filmova. U uobičajenom procesu selekcije fotografi reduciraju snimljeni materijal na mali broj fotografija koje najbolje predstavljaju neku ideju. Ovdje izložene fotografije ne predstavljaju uski odabir najboljih fotografija, već širu selekciju fotografija koje su labavo povezane u imaginarni narativ. Izloženi su dijelovi originalnih dijapozitiv filmova u nizovima od dvije do tri fotografije. Redoslijed fotografija unutar niza je redoslijed kojim su fotografije snimljene na filmu, čime se u postav izložbe uvodi vremenska dimenzija. Postav izložbe je time dobio ritam koji odražava trajanje procesa fotografiranja, odnosno materijalizaciju fotografskog načina razmišljanja.

Bojan Mrđenović

 

Bojan Mrđenović (1987. Virovitica) koristi fotografiju za bilježenje promjena i tranzicija. Diplomirao je na preddiplomskom studiju povijesti umjetnosti i informacijskih znanosti te na preddiplomskom studiju filmskog i TV snimanja na Akademiji dramske umjetnosti. Živi i radi u Zagrebu.