Jelena_Blagovic_O Njoj_8

O Njoj i(li) o meni

Fotografskom serijom O Njoj Jelena Blagović nastavlja intimni arhiv obiteljske i osobne povijesti započet u serijama Obiteljsko srebro i Prije mene.

O Njoj portret je autoričine majke ispričan kroz fotografske sekvence.

Snimke vidljivih znakova građanskog života- namještaj, slike na zidu, obiteljske fotografije, uz jedva raspoznatljive motive u sjeni, dim cigarete, refleksije u staklu,… suptilno grade priču o majci. Izjednačavanje po značenju malih i naoko nebitnih detalja i samoga majčinog lica u postavu izložbe, govore o naravi pamćenja. Beskrajno puno sitnih točaka, dokaza prisutnosti ravnopravno se isprepliće u identitetu majke. Cjelina sastavljena od komadića, bez precizne definicije, prigušene boje, bez oštrine obrisa samo pokazuje da ni identitet ne može biti čvršći od (nečije) slike.

Postojanju je potreban referent, postojimo ogledajući se u drugomu, definiramo se u odnosu. Prema okolnom svijetu, prema ljudima, svaki put malo drugačije. Na jednoj fotografiji pronalazimo autoportert autorice, gotovo sakriven u jednoj od sekvenci. Jelena sebe postavlja u direktan odnos. U zrcalu, preuzima ulogu zrcala. Umetanje sebe kao pečata, pečatiranje sobom postaje potvrda za obje strane, za obje žene, postaje jamac kontinuiteta i nađeni dokaz postojanja. (Zahtjevam da jesi. Da jesam. )

Strah me kad trepnem, strah me da se u toj sekundi kad se moj pogled gasi na tvoje mjesto ne uvuče zmija,..“ piše Kundera u romanu Identitet.

Odraz svijeta, promatranog s puno pažnje, nježnosti i malo pritajenog straha pred nestajanjem, svijeta dobro poznatog autorici, predan je gledatelju kao neodređen i širok, bezvremen, mekan i dostupan, kao prostor upisivanja vlastih uspomena i istina.

Iva Prosoli

Jelena Blagović rođena je 1983. godine u Zagrebu. Završila je dvogodišnji studij fotografije pri “Istituto Superiore di Fotografia e Arti Visive” u Padovi, Italija. Školovanje nastavlja u Engleskoj gdje 2007. godine završava dodiplomski i diplomski studij umjetničke fotografije na University of Westminster u Londonu i stječe diplomu magistra fotografije. Nagrađena je stipendijom David Faddy Scholarship za akademsku izvrsnost.
Zaposlena je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu kao umjetnička asistentica pri Odsjeku snimanja – Katedra za fotografiju. Trenutno studira na Poslijediplomskom doktorskom studiju povijesti umjetnosti pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Engleskoj, Kini, Hrvatskoj, itd. Članica je ULUPUH-a.