OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Antireportaža

(Analogno 1997.; digitalno 2012./13.)

Mario Bošnjak, novinar zavidne profesionalne biografije, oduvijek je posvećivao najveću pažnju mediju fotografije. Možda je najupečatljivija bila njegova uloga u oblikovanju nove medijske slike u magazinu „Start“ putem kojeg se postupno širila i stvarala jedna potpuno nova vizualna kultura masovnih medija. Stalno u dodiru s fotografijom, ali nikada sam profesionalni fotograf, već amater iskusna i kultivirana oka, nije mogao odoljeti izazovu poziva Foto galerije Lang da se javnosti – po prvi put – predstavi i kao autor-fotograf.

„Opsada Grada“ – zna se kojeg jer je samo jedan „Grad“ u Hrvatskoj – tema je, kako jučer tako i danas, vruća i aktualna. Motive od jučer Bošnjak je snimio i izradio analogno, crno i bijelo, a „opsadu“ od danas obojio je plošnim digitalnim kolorom. I dok prodor u dubinu kristalične strukture analogne fotografije motiva sa zidina pobuđuje jednako tako emotivnu dubinu doživljaja, digitalna opsada grada tek je površinsko svjedočanstvo o besmislenom trenutku u povijesti ovog grada. Ovo posljednje i ne zavređuje više. Usporedbom motiva, tema dobiva na značenju i težini. Moglo bi se jednako slikom govoriti i o nekadašnjem dubrovačkom tramvaju, o Srđu i o uskotračnoj željeznici koja je povezivala Dubrovnik sa Sarajevom, o ljetnikovcima, Ombli i još o mnogo čemu, ali ovaj fotografski isječak na dramatičan način priča priču o Gradu pod opsadom novovjekih barbara – kruzera.

U vremenskom raspon između 1997. kad su nastale analogne crno-bijele fotografije s ljudima na zidu i 2012./13. kad su digitalnom kamerom zabilježeni brodovi veći od zidina i Grada, Bošnjak je pratio i vidio fragment povijesti Dubrovnika. Ljudi na zidinama čine se istim, zidine također, ali nešto ipak nije u redu. Između poetike analogne slike i digitalnog „printa“ ugurao se virtualni svijet kruzera i jednako tako virtualnih „putnika“ bez ikakva saznanja da su bedemi Dubrovnika svojedobno otjerali turskog pašu i ostale, a ni da podmorske stijene nisu bezazlene. Pa si vi mislite!

Želimir Koščević

MARIO BOŠNJAK (Sarajevo, 1943.) završio je osnovno školovanje i gimnaziju u Splitu, a u Zagrebu komparativnu književnost. Profesionalnu karijeru kao novinar započeo je 1969. u zagrebačkom „Studentskom Listu“ koju nastavlja u kazališnom mjesečniku „Prolog“. Od 1971. urednik je u „Telegramu“, a od 1973. zamjenik je glavnog urednika magazina „Start“, gdje najveću pozornost posvećuje mediju fotografije. Karijeru nastavlja u tjednicima „Fokus“ i „Studio“ i „Danas“ gdje je bio urednik kulturne rubrike. Od 1992. djeluje kao slobodni novinar, a u tom svojstvu bio je glavni tajnik Hrvatskoga novinarskog društva. Za vrijeme rada u HND sudjelovao je u organizaciji svjetske godišnje izložbe novinske fotografije u Zagrebu i Splitu. Od 2011. suradnik je kulturne rubrike T-Portala. U svim spomenutim izdanjima posvećivao je posebnu pažnju fotografiji, a samo iznimno je u pojedinim spomenutim naslovima objavio i poneku svoju autorsku fotografiju.

Živi i radi u Zagrebu.