Vukovar-(1998)

Slike koje me ponekad “preskoče”, nudeći mi tek privremeno zadovoljstvo fotografiranog, često su slike skrivene u alegorijama. Nesvjesno snimljeni komentar ili vlastito stajalište unutar fotografske slike, naknadno iščitan u trenucima stvarnosti koju živim i spremnosti da prihvatim ono što nisam odmah i u potpunosti vidio.

Max Juhasz

Postoji ono jedinstveno iskušenje intimnog što se pojavljuje samo onda kada je već sve dovršeno u osmišljavanju vremena u kojem živimo, pa nam tada zapažanje takvog trenutka otvara mogućnost i skrene proizvodnje svjedočenja o našem svijetu. Fotografije Maxa Juhasza u seriji naslovljenoj ”Made in Croatia” pokazuju upravo takvo zatočenje uznemirenosti i protesta koji snagom svog izraza bivaju pečatom ovog doba. Tako one nisu tek okidači svakodnevne banalnosti niti ulovljeni trenuci bizarnih i depresivnih motiva što sugeriraju kako je realnost tek neki nadstvarni pogled u neprovidno beznađe. One ponad svega velikom uvjerljivošću iskazuju dojam neizlječivih rana koje također čine život, pri tome ih ne prikazujući kao oblik bolesti, već kao potvrdu njegovog neponovljivog postojanja.

U tome je bitna činjenica fotografskog izraza Maxa Juhasza, bilo da se tu pobuna ili ironija, cinizam ili dosjetka nameću kao obrascu predočenje suštine autorove poruke. Unatoč tome što se čini kako je riječ o uznemirujućim motivima, moguće i provokaciji oka i (uz poneku dobrodošlu psovku) sluha, fascinira smirenost kojom je sve viđeno preneseno u umjetničku dimenziju fotografije. Ne radi se pri tome tek o spomenutom dovršenom osmišljavanju ili zbivanju vremena u kojem živimo, već i o zrelom autorskom postupku da se isti pokaže bez trzavica. Upravo zato ”Made in Croatia” rijedak je primjer osvjedočenja protuslovlja bez raskoraka trenutka i zbilje, pa samim time predstavlja događaj neodvojiv od onog općeg smrtovanja kojem umjetnost fotografije nije tek neki kamatnjak nestvarnih ideala već medij kroz kojeg ga se doživljava bez reinterpretacije ili odgode.

Nema ovdje zbunjenosti što često dovodi do raspolućenosti pažnje, pa impresije određenja ostaju naravnom posljedicom tek neke strašne nesreće života ili istinske smrti svega. Ovdje nastupa pogled koji bitno zadire u temelje povjerenja što je ono što vidimo, pri čemu se ujedno to isto gledanje pretpostavlja kao stvarna vakcina bilo kakvoj zabludi ili omašci. Bez takvog viđenja, iskrenosti oka, sve, tako i tako pada u mračno prokletstvo. Ono što imamo, kaže nam tako Max Juhasz, to je ”Made in Croatia”, a nisu to tek zvijezde repatice s onog neba i mašte odavno prošlog dječačkog svijeta koje ostaju bilo nostalgijom bilo snom.

Marijan Grakalić

Max Juhasz je rođen 1967. godine u Vukovaru, starom baroknom gradu na rijeci Dunav. Fotografirati počinje 1991. godine za vrijeme rata u Hrvatskoj. Svoj fotografski senzibilitet izgradio je uz pomoć knjiga o fotografskoj umjetnosti, proučavajući radove velikih majstora fotografije i slikarstva, gledajući filmove te posjećujući razne izložbe i fotografska predavanja. U svome radu koristi jednostavne foto-aparate na film. Izlagao je skupno i samostalno. Član je Hrvatskog Društva Likovnih Umjetnika (HDLU). Živi i radi u Zagrebu.