cover

Od Stambola do Yokohame

Viktorijanska fotografija druge polovine 19. st.

Medij fotografije i slike što ih taj medij stvara doista je globalni fenomen. Ne samo da je slikom bez izuzetka opisan cijeli svijet, već se i vrijedne slike opisanog svijeta danas s pažnjom čuvaju u kolekcijama arhiva i muzeja širom svijeta.

Fotografije koje ovom izložbom predstavlja Foto Galerija Lang, nalaze se inače poimence u Getty Institutu u Los Angelesu, Metropolitan muzeju u New Yorku, Victoria&Albert Muzeju i Imperijalnom muzeju rata u Londonu, Ludwig kolekciji u Kölnu i tako dalje. Međutim, ovih četrdesetak fotografija što ih predstavljamo stižu iz dvije privatne zbirke iz Zagreba*. Foto Galerija Lang ovih putem izražava zahvalnost privatnim vlasnicima što su dopustili pristup zbirci i njihovu obradu i konačno javno predstavljanje ovog doista senzacionalnog materijala iz svjetske fotografske baštine.

 

Felice Beato, Wilhelm Hammerschmidt, John Burke, Samuel Bourne, William Baker, Kusukabe Kimbei, Francis Frith, Wiele&Klein, L.F.Fisler imena su fotografa koji su u drugoj polovini 19. stoljeća, donosili atraktivne fotografije s Bliskog, Srednjeg i Dalekog Istoka. Iza njihovih slika stoji velika osobna odvažnost skopčana s velikim rizicima, a nikako ne treba zapostaviti i tadašnju tehnologiju snimanja, razvijanja i umnažanja fotografija koja je bila izuzetno složena. Njihove su fotografije najčešće bile distribuirane u formi albuma koji su danas (ukoliko su cjeloviti) izuzetno cijenjeni.

Danas, kad samo znanstvenici znaju za Anglo-Afganistanski rat vođen 1878/80., kad se sa svetog brda Fujijame naziru smog i neboderi Tokija, a u nekadašnjoj francusko-britanskoj Indokini ljetuju turisti iz Njemačke, ove fotografije su autentično svjedočanstvo vremena i zbivanja na tom dijelu svijeta. To svjedočanstvo nije samo dokument, što se obično kaže za fotografiju, već je u njima sadržan duh toga vremena i nekadašnje ozračje tih tada dalekih krajeva.

* Riječ je o Kolekciji Miljenka i Lucije Horvat i Kolekciji Marinko Sudac.

Želimir Koščević