peterkostrun_b

London. Grad moderne arhitekture, svjetski poznatih muzeja, kraljice, gentlemena, bobbyja, engleskih parkova, double-deckera i multikulturalizma? Ne ovaj put.

U seriji fotografija pod nazivom „Vrijeme je sad!“ Peter Koštrun nam predstavlja jedan drugačiji, neromantizirani London. Stvarniji London? To je grad svakodnevnice i grad suprotnosti, tradicije i suvremenosti, kontrole i pobune, spomenika i stvarnih ljudi. To je grad koji se suočava s istim problemima koje svakodnevno uočavamo i ovdje na drugoj strani Europe, pokušavajući ih zaobići, sakriti, ignorirati. Jednostavno živimo usprkos njima, nadajući se boljem životu kakav imaju oni drugi. Ali tko su ti drugi? Mi i oni. Barijere postoje oduvijek i svugdje, a Peter Koštrun nam svojim fotografijama pokazuje da niti u Londonu nije puno drugačije od onoga na što smo kod kuće navikli. Možda bi nam bilo lakše kada bismo si priznali da nismo jedini. Jer nigdje nije sve bajno…

Zabrane, ograde, kontrole… I nasuprot njima mali ljudi koji vode vlastite živote. Ponekad ih jedva i primijetimo pred velebnim zdanjima koja veličaju neku prijašnju epohu, gubeći se pred njihovom veličinom i prazninom. Ali upravo su ti mali ljudi, njihove uloge i odnosi, ono što čini jedan grad živim i stvarnim. Peter Koštrun se u svom ciklusu fotografija usredotočio upravo na njih, na te sitne živopisne detalje koje isprva niti ne uočavamo. Možda je zato i baš dobro da se radi o crno-bijeloj fotografiji, jer sprečava da nam pogled odluta prema šarenilu i blještavilu tog sjajnoga grada.

Osim kritičkog prikazivanja Londona, njegovih apsurda i problema s kojima se suočava, autor primjećuje i ljepotu koja se oko njega nalazi: onu prirode, međuljudskih odnosa, ljubav. Peter Koštrun je za svoga boravka u Londonu isključivo bilježio pored čega je prolazio, bez uljepšavanja i bez poružnjivanja. Bilježio je jedan grad i njegove ljude takvi kakvi uistinu jesu: sa svojim dilemama, problemima, ali i trenutcima nježnosti i razumijevanja. Zar nije takav svaki grad, bez obzira na kojem dijelu svijeta se nalazio? Nikad nije sve crno-bijelo.

Saša Brkić

 

Peter Koštrun je rođen u Ljubljani, 12. travnja 1979. godine. Nakon što je završio Srednju školu za dizajn i fotografiju 1998. godine, počeo je raditi kao službeni fotograf predsjednika Republike Slovenije i Vlade Republike Slovenije. Godine 2001. odlučuje se za nastavak školovanja te upisuje Akademiju likovne umjetnosti i dizajna u Ljubljani. Diplomirao je 2007. godine, da bi se dvije godine kasnije zaposlio na istoj instituciji, na području fotografije, gdje mu je dodijeljena velika odgovornost nasljednika Petra Dabca. Uz predavanje fotografije, njome se i aktivno bavi te redovito izlaže u Sloveniji i izvan domovine.