stojanovic-971

Fotograf Željko Stojanović pripada generaciji koja se formirala ranih sedamdesetih godina, kada se u hrvatskoj fotografiji pojavljuje čitav niz novih imena, najčešće povezanih uz omladinski i studentski tisak. Kao autodidakt, Stojanović je postupno razvijao svoj osobni stil autorske fotografije kojom je obilježeno čitavo jedno razdoblje, ali za razliku od onih fotografa koji su pretežno bili vezani uz tisak, Stojanović u tadašnjoj alternativnoj sceni (Teatar iTD), te suradnji s grafičkim dizajnerima (B. Bućan, Ž. Borčić, B. Ljubičić) i tada mladim arhitektima (R. Tajder, T Odak, B. Silađin), nalazi tematske izazove kojima povjerava svu svoju stečenu vještinu i poznavanje medija fotografije. Pored spomenutog, izuzetno je zanimljiva njegova suradnja s tjednim novinama i revijama (Fokus, Telegram, Feral Tribune, Danas), pri čemu njegova fotografija najčešće služi kao podloga za daljne uredničke foto-manipulacije, tako da se samo njegovo autorstvo često puta gubi u drugačijem medijskom okruženju.To je uostalom bila i praksa prilikom njegova suradnje s grafičkim dizajnerima (posebno s Borisom Bućanom), ali sve to ne umanjuje vrijednost njegovih fotografija.

Ova mala retrospektiva u Foto Galeriji Lang, koliko nam prostor dozvoljava, predstavlja Željka Stojanovića kao fotografa širokog interesa, i „oštra oka“. Od ranih tzv. dokumentarnih fotografija do gotovo čisto konceptualnih serijala, Stojanović jasno pokazuje kako stvaranje fotografskih slika nije samo stvar medija, već prije svega mentalna aktivnost s vrlo jasnim koncepcijskim polazištem. Fotografije mu često puta više govore od onog što je na slici vidljivo, što upućuje na metaforičku i poetsku slojevitost svakog odabranog motiva.

 

Suradnjom s grafičkim dizajnerima i urednicima tiskanih medija, Stojanović je često puta bio prisiljen zatomiti vlastitu kreativnost, prepuštajući dizajnerima i urednicima posljednju riječ o njegovoj fotografiji. To je inače legitiman postupak u fotografiji od njenog samog početka, jer se uvijek znalo kako je fotografska slika udarna u oblikovanju kulturne, političke ili ekonomske poruke. To dakako ne umanjuje značaj ovog fotografa kao umjetnika izuzetne kvalitete i koji je znao medij fotografije upotrebiti na najbolji način.

Ž.K.

 

Željko Stojanović (1951.), bavi se fotografijom od ranih sedamdesetih godina 20.st. Suradnik niza tjednih ili mjesečnih novina (Fokus, Feral Tribune, Telegram, Danas). Surađuje s grafičkim dizajnerima (B. Bućan, B. Ljubičić, Ž. Borčić) te dokumentira predstave u Teatru ITD u Zagrebu. Živi i radi u Zagrebu