034

Modernim vremenima dinamičnog 20.stoljeća pripada i zlatno doba filmske industrije te čitavog kulturnog i civilizacijskog okruženja, iz kojeg je stvoren mit o jednom vremenskom razdoblju kojeg se iz današnjih postmodernih vremena sjećamo s izvjesnom romantičnom nostalgijom.

Naravno, moderna su vremena imala i svoju mračnu stranu o kojoj izvješćuju povijesne knjige, slike i dokumenti koje ovdje ostavljamo po strani. Pogled radije skrećemo na svijetlu stranu tih vremena temeljenu na mitovima progresa, Nobelovih nagrada, Bauhausa, Charlie Chaplina, jazza, američkog mita i francuske kulture. Sav taj progresni konglomerat obasjavaju nezaboravne zvijezde globalne masovne kulture, prije svega glumice i glumci tada glamuroznog Hollywooda i njegove proizvodnje u velikim filmskim studijima Metro-Goldwyn-Mayera, Paramounta, 20 Century Foxa, Warner Brosa, RKO-Radija te brojnim manjim. Filmovi King-Kong, Kraljica Kristina, Moderna Vremena, Kapetan Bood, Zameo ih vjetar, Grand Hotel, ShangaiExpress, Flash Gordon, Malteški sokol i drugi, osvajali su svijet uključivši i Kraljevinu Jugoslaviju, to jest gradove poput Zagreba, Beograda, Ljubljane Rijeke, Sarajeva, Osijeka i Novog Sada. Male i velike kinodvorane nicale su svuda, a popratna je medijska propaganda od filma i glumaca činila svoje.

Iz tog danas nevjerojatnog vremena, kada se Zagreb tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća postupno pretvarao u metropolu, u Foto galeriju Lang stižu portreti holivudskih glumica i glumaca od kojih su Zagrepčanke, očarane frizurom i šminkom, a po mogućnosti i pelcmantlom, lisicom oko vrata i ostalim modnim dodacima, padale u nesvijest te nastojale biti bliske filmskim idolima. Moglo se tako po ulicama grada, plesnjacima u Esplanadi i drugim elitnim sastajalištima susresti ljepotice nalik na Normu Shearer, Joan Crawford, Mae West, Jean Harlow i dakako nedostižnu Gretu Garbo, a gospodu u blagoj verziji Clarka Gablea, Freda Astaira ili Errolda Flynna. I Foto-Tonka je bila bliska holivudskoj stilistici.

Na vrlo konkretan način fotografija je pridonijela stvaranju mita. Holivudski su fotografi znali savršeno tehniku lažiranja stvarnosti i pretvaranja glumaca u ikone masovne kulture. Tih tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća fotografi, poput Georga Hurrela, Clarencea Sinclaira Bulla, Ruth Harriet Louise, Angusa McBeana, stvarali su sjajne portretne fotografije slavnih koje su na kraju avionskom poštom stizale i u Zagreb kao dodatak barnumskoj propagandi tada premijernih filmova.

Danas se te originalne crno bijele fotografije čuvaju u jednoj privatnoj zbirci u Zagrebu, a Foto galerija Lang duguje čuvarima te zbirke veliku zahvalnost, ne samo na njenom očuvanju, nego i na mogućnosti da se predstavi javnosti.

Želimir Koščević